Nordijska hoja in tek

Nordijska hoja ni drugega kot nadgrajena običajna, vsakdanja hoja, kot smo se je naučili pri dobrem letu starosti in jo uporabljamo prav vsak dan (razen tiste dni, ko se nam ne ljubi vstati; če ostalih, resnejših razlogov ne omenjamo). A ker hojo že tako dolgo uporabljamo, jo moramo nadgraditi, če želimo, da postane resnejša telesna vadba. Dodamo palice, hodimo nekoliko intenzivneje in hoja takoj postane dvakrat bolj učinkovita. Z uporabo palic v gibanje učinkovito vključimo še zgornji del telesa, poleg tega pa nam palici pomagata pri odrivanju, kar občutno zmanjša obremenitev nog pri intenzivni hoji.

Nordijsko hojo lahko izvajamo kadar koli, skoraj kjer koli, primerna je za kogar koli, ne zahteva drage opreme ali posebnih oblačil. Njena popularnost hitro narašča in uporablja jo veliko posameznikov, dobro pa je zastopana tudi v okviru terapij, fizioterapij. Priporočajo jo zdravniki, promotorji zdravega načina življenja in gibanja, uporabljajo jo tudi osebni trenerji. Predvsem pa je varna, cenovno ugodna in zabavna. Najpomembneje pa je, da se vedno izvaja na prostem, na svežem zraku. 

S pomočjo nordijske hoje lahko brez velikega telesnega naprezanja, predvsem pa varno, brez tveganja poškodb izboljšamo telesno pripravljenost, izgubimo nekaj jalove telesne teže in pridobimo mišično trdnost telesa, kar posredno pomaga pri preprečevanju bolezenskih stanj, ki so posledica premajhne aktivnosti: 

·       - povišan krvni pritisk
·       - sladkorna bolezen višjih tipov
·       - osteoporoza in osteoartritis
·       - stres in živčnost
·       - povečana telesna teža

In še dodaten razlog za ukvarjanje z nordijsko hojo: vadba v skupini je vedno zabavna.

Nordijska hoja zahteva nekoliko prilagojeno, specifično tehniko. Je drugačna od treking hoje, hoje v klanec (hribolazenja) ali trail teka. Gre predvsem za načinu uporabe palic, ki mora biti takšen, da pravilno izveden, maksimalno vključi tudi zgornji del telesa. Bistveno pri tem je  način vboda palic pred odrivom.
Pravilna izvedba nordijske hoje tehnično in gibalno ni zahtevna, kljub temu pa potrebujemo nekaj osnovnega znanja, saj na celotno telo dovolj intenzivno deluje le, kadar jo izvajamo pravilno. To pa, vsaj v prvih fazah učenja tehnike hoje, sami težko dosežemo, lahko se nam zgodi, da ponavljamo iste napake, postanemo nezadovoljni…

Ko vadeči obvlada osnovno tehniko, jo lahko vključi v vsakodnevno rutino. Pri tem ni pomembno ali hodi sam, v paru ali skupini prijateljev ali družine. Najbolj pomembno je, da za vadbo najde motivacijo in v vadbi vztraja. Pa saj ni težko. Najlažje je, da se priključi skupini v svoji okolici; učitelj ga bo naučil pravilne tehnike, skupina pa potegnila, da bo redno vadil, hodil naokoli in se imel luštno.